Ez történt!Megindító temetést tartottak Németországban: 74 gyermekholttestnek adták meg a végtisztességet. A maradványok csaknem nyolcvan éven áta németországi Luther Márton Egyetem pincéjében voltak, és feltételezések szerint a hírhedt Mengele utasítására folytatott kísérletek áldozatai lettek.

A maradványokkal kapcsolatban az egyetem hét éve indított nyomozást, de még mindig csak feltételezéseik vannak, hogyan kerülhettek oda. A fenololdatban tárolt apró testeket Heike Kielstein, az anatómiai és sejtbiológiai kar vezetője találta meg - első nap, amikor az egyetemen kezdett dolgozni. A nyomozás során CT felvételeket készítettek, és kiderült, hogy a gyerekek nem erőszakos halált haltak. Ahogyan azt is felfedezték, hogy 42 holttestet a tartósítás előtt felboncoltak. Találtak olyan maradványt is, amihez nem tartozott fej, de akadtak végtagok, és sok holttest fejében nem volt agyvelő.

Képünk illusztráció!

Bizonyítékot ugyan nem találtak arra, hogy a gyerekek a náci kísérletek áldozatai lehettek, de kézenfekvő a feltételezés. Ugyanis az egyetem mindössze 96 kilométerre található a buchenwaldi koncentrációs tábortól, és a közelben működött egy elmegyógyintézet is, ahol gázkamrát működtettek a világháború alatt.

A buchenwaldi koncentrációs tábor épülete.

A nyomozást vezető Heike Kielstein a Spiegelnek adott interjúban elmondta: leginkább az bosszantja, hogy a maradványok csaknem nyolcvan éve vannak az egyetemen, így már hozzátartozókat vagy szemtanúkat sem tudnak felkutatni.

Képünk illusztráció!

Az 1920 és 1940 közötti feljegyzések szerint az intézmény több, mint 2600 gyermekholttestet kapott kísérleti célokra: a szülésznők 5-10 német márkát kaptak egy-egy halott babáért, ha bevitték az egyetemre. Így nem lehetetlen, hogy a maradványok innen származnak. A 45 fiú- és 27 lánygyermek holttestét egy helyi temetkezési vállalkozó által adományozott ruhákba öltöztették, és öt felnőtt koporsóban hamvasztották el őket.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!