A vizelet színéből egyértelműen meg lehet állapítani bizonyos betegségeket.
   

A rendszeres önvizsgálatra az orvosok folyamatosan felhívják a figyelmet, ez a vizelet ellenőrzésére is kiterjed. Az alábbi cikkben segítséget nyújtunk ahhoz, hogy a vizelet színei mit árulnak el szervezetünkről és az egészségünkről.

A vizelet színe

A vizelet színe az első olyan dolog amiből a legtöbb következtetés levonható. A legtöbb színkülönbség a bevitt folyadék mennyiség alapján változik. A másik befolyásoló tényezője a bevitt étel, továbbá bizonyos gyógyszerek is.

1. Átlátszó

Valószínűleg túl sok vizet iszol, ami részben jó, részben pedig nem. Ha túl nagy a folyadékbevitel, számos tápanyag kiürül a szervezetből, ezért a halványabb sárgás vizelet az ideális színe az egészségnek. De ez jelezhet akár cukorbetegséget is, a kísérő tünetek ilyenkor az állondó szomjúságérzet, és a gyakori vizelés. Ilyen esetben ajánlott felkeresni orvosunkat.

2. Halvány szalma sárga

Az egészséges vizelet színe. Mivel három szín tartozik ide, ezért ezek a mutatószámok a hidratáltság állapotát mutatják. Egyes élelmiszerek is sötétíthetik a vizeletet, ilyen pl a cékla. Tudni kell továbbá, hogy minél sötétebb a vizelet, annál erősebb szaggal rendelkezik.

3. Sárga

Ez a szín azt tükrözi, hogy hidratált vagy belülről, azonban hamarosan emelned kell a folyadék mennyiségedet, mert hamar fordítottjára változhat a dolog.

4. Barnás színű

Ha a vizeleted ilyen színűvé változik, esetleg barnás színárnyalatot tapasztalsz, az már a kiszáradás előjele. Ebben az esetben sürgősen kezdj el nagyobb mennyiségű folyadékot bevinni, hogy elkerüld a betegségek kialakulását a szervezetedben. A legtöbb májbetegnél a vizelet színe barna. Ha a máj nem működik megfelelően, a széklettel együtt ürül ki a vizeletben a méreganyag, ez okozza a barnás színét. Ilyenkor gyakori a máj gyulladása, ami fájdalmas és hosszan tartó betegséghez vezethet.

5. Rózsaszín és vörös

Ha ezzel a színnel találkozol a vizeletedben, azonnal keresd fel az orvosod. Ez ugyanis azt jelentheti, hogy valamilyen enyhébb belső vérzésed van, vagy egy súlyosabb gyulladásod, amit sürgősen kezelni kell. Okozhatja vesekő, illetve lehet szó húgyúti fertőzésről, illetve ritkán daganat is állhat a háttérben.

6. Kék és zöld

Elég ritka az előfordulási aránya, a legfőbb okozói bizonyos gyógyszerek, mint a Viagra, enyhe vízhajtók és néhány antibiotikum fajta. Ilyenkor gennyesé válik a vizelet, és bár a gyógyszerszedés miatt természetesnek mondhatjuk, azonban mégsem az egészségünk jele. Azonnali orvosi ellenőrzést igényel!

7. Fehéres, homályos vizelet

Ebben az esetben belső gyulladásból adódóan a gyulladás és a genny a vizeleten keresztül űrül. Az állagát úgy képzeljük el mint egy gyümölcslevet, amiben a rostok darabosan vannak jelen. A leggyakrabban ilyen vizeletet okozó betegség egyike a nemi úton terjedő betegségek és húgyúti fertőzések. Természetesen ebben az esetben is azonnal orvoshoz kell fordulni!