Észrevétlenül fejlesztik az agyat!A demencia világszinten súlyos népegészségügyi probléma, mely kezdetben rövidebb, majd hosszabb távú memóriavesztéssel jár. Idővel a probléma egyre több embert érinthet, egyes kutatások szerint még olyan hétköznapi tényezők, mint a túl sok ülés, az alvászavar és a légszennyezés is növelhetik a kockázatot.

A felmérések tanúsága szerint az emberek több mint kétharmada tart attól, hogy az elbutulás érinti majd a jövőben, a probléma a betegek és a hozzátartozók számára is nagy megpróbáltatást jelent. Pár tudatos szokással, gyakorlattal viszont jelentősen csökkenthető a betegség kialakulásának valószínűsége.

Az étrendi változtatások mellett a mindennapi agyfejlesztő feladatok, a kreativitást igénylő hobbik, a testmozgás és a tanulás is sokat segít a demencia megelőzésében, jobb mielőbb rászokni némelyikre.

1. A kertészkedés nemcsak a hangulatot javítja, de az agyi funkciókat is. A gondoskodás és a természettel való érintkezés hatása az egész testen érezhető, miközben a D-vitamin-pótlást is biztosítja.

2. A gyerekekkel folytatott játéknak számos előnye van: csökkenti a stresszért felelős kortizol szintjét és a vérnyomást, emeli a szerotonint, megelőzi a depressziót, és segít megőrizni az agyi funkciókat. Miközben mindkét fél jól érzi magát.

3. Egy kutatás szerint az Alzheimer-kór a 3-as típusú diabétesz, az agy inzulinrezisztenciája. A megelőzésben a tudatos étrend és a mozgás is szerepet kap, ami segít a megfelelő testtömeg és a vérellátás fenntartásában, a vércukorszint csökkentésében.

4. Az intenzív testmozgáshoz hasonló előnyökkel jár a jóga, de több típusa kevésbé megterhelő. Javítja a mozgáskoordinációt, csökkenti a vérnyomást, a meditáció segíti a gyógyulást, és serkenti az agyműködést is.

5. Az egyik leghasznosabb gyakorlatnak tartják egy új nyelv tanulását, hiszen az agy számos részét stimulálja, segíti a megismerést és a megértést, serkenti a memóriát. Ha megtanulsz egy új nyelvet, az agy újraprogramozza a nyelvi központját.

6.A nyelvtanulás mellett minden új dolog elsajátítása segít az agynak, akár más országok konyhájában is továbbképezheted magad: közben megismerheted az adott kultúrát, kipróbálsz új ízeket, élvezettel tanulhatsz a vidékről, és a szerotoninszinted nőni fog.

7. Járj társaságba! A magány igazi rizikófaktor, ám a szociális interakciók jó hatással vannak az agyra. A kutatások szerint legalább két szoros emberi kapcsolatra és minőségi együttlétre van szükség a kognitív hanyatlás elkerüléséhez, ami javítja az életminőséget is.

8. Míg a tévénézés rontja a kognitív funkciókat, a napi minimum fél óra könyvolvasás oldja a stresszt, segíti a memóriafunkciókat, növeli a képzelőerőt, a megismerést, így csökkenti a demencia kockázatát.

9. Az iskolai keretek közti tanuláshoz sincs soha késő: bárki beiratkozhat iskolába. A számítógépes és nyelvoktatás mellett egyes egyetemek pár alkalmas képzéseket is tartanak, például rajz, lakberendezés vagy szociológia témakörben. Ezzel együtt társaságot is találsz.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!