Erre senki sem számított!Károly herceg lesz a Nemzetközösség következő vezetője - írja a BBC diplomáciai forrásokra hivatkozva. A források szerint erről döntöttek az 53 tagországot számláló brit Nemzetközösség zárt ajtók mögött tárgyaló vezetői a windsori kastélyban.

A szervezet vezetői tisztsége nem örökletes, de a 92 éves II. Erzsébet királynő csütörtöki megnyitó beszédében egyértelművé tette, hogy szeretné, ha az édesapja, VI. György által 1949-ben megkezdett munkát egy nap legidősebb fia, Károly trónörökös folytathatná a Nemzetközösség élén.

A Nemzetközösség vezetője nem automatikusan a brit uralkodó, és olyan tervek is voltak, hogy II. Erzsébet halála után a poszt körbejárna az 53 vezető között. Theresa May brit miniszterelnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök viszont már korábban Károly herceget támogatta.

A mostani 53 tagállam közül az Egyesült Királyságon kívül tizenötnek ma is II. Erzsébet királynő az alkotmányosan elismert államfője, köztük Kanadának és Ausztráliának is.

A Nemzetközösség (angolul: Commonwealth of Nations) olyan nemzetközi szervezet, amelyet túlnyomórészt a Brit Birodalomból kialakult független államok hoztak létre. Ezen a néven 1948 óta működik, 53 tagországa van. A Nemzetközösség nem politikai unió és nem ad jogokat az Egyesült Királyságnak, hogy hatalmat gyakoroljon a többi tagállam ügyei felett. Elsősorban olyan szervezet, amely különböző gazdasági és politikai hátterű államoknak ad lehetőséget a szorosabb, egyenlő alapokon nyugvó kapcsolatra. A tagállamok 4 évente tartják meg a Nemzetközösségi Játékokat, a világ második legnagyobb sporteseményét az olimpia után.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!