Ha ügyesen gon­do­zod, pont ka­rá­csony­kor ontja majd a leg­több vi­rá­got.A növény a virágzása idejéről kapta a nevét, hiszen karácsony idején öntik el a virágok. Trópusi, a brazil hegyvidékek dzsungeleiben őshonos. A fák ágain, az ágak hajlataiban telepszik meg, a tápanyagokat is onnan szívja. Környezete párás, nem túl meleg, világos, de tűző nap nem éri. Háziasított formája jó vízelvezető, cserépben és talajban fejlődik szépen.

Hogyan gondozd, hogy pont az ünnepre hozza a legszebb virágokat?

Vannak szabályok, melyeket fontos, hogy betarts. Szeptember-október a növény pihenő időszaka. Ekkor helyezd világos, 14-16 Celsius fokos helyiségbe. Csak 8-14 naponta öntözd, kevés vízzel. A száraz levegőt nem kedveli, környezetét párásítsd.

A virágzást úgy indíthatod be, hogy ebben az időszakban naponta 12-13 órára megvonod tőle a fényt. A villanykapcsolás is zavarja. A teljes sötétség elérése érdekében éjszaka takard le, vagy árnyékold egy kartondobozzal.

Az aktív időszak, novembertől január-februárig tart. Novemberben, amikor megjelennek az első virágrügyek, vidd melegebb helyre. Ablak közelébe, de tűző naptól és fűtőtesttől távol. A hőmérséklet ne legyen több, mint 22 Celsius fok, mert lerövidül a virágzás időszaka.

Hetente háromszor öntözd, és időnként párásítsd a környezetét. Helyezd a cserepét vízzel teli kavicságyra, amiből folyamatosan árad a pára. Akár az alátétbe is tehetsz pár kavicsot és azokat megspriccelve párásíthatod a növényt. Ebben az időszakban hetente egyszer adj tápoldatot. Virágzás előtt több tápanyagra van szüksége.

Helyváltoztatás:

A bimbók megjelenésétől kezdve nem szabad változtatni a helyét, mert ledobja a virágokat. A cserepet se forgasd! Ha valamiért muszáj ideiglenesen elmozdítani, krétával jelöld meg a cserépen, hogy merre állt. Nagyon kényes arra, milyen szögben éri a napfény. Ha minden jól alakul februárig virágokat hoz. Elvirágzás után kicsit vágd vissza a hajtásokat. A levágott hajtásokat földbe dugva új növényeket szaporíthatsz.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!