Azért ez elég nevetséges valljuk be!Még kedden számoltunk be a Baranya 4-es számú választókerületében tapasztalt furcsaságokról, amit a Nemzeti Választási Iroda hivatalos honlapján szúrt ki egy olvasónk. Egy pici, Bogdása nevű településen a névjegyzékben szereplők közül 136-an mentek el szavazni, az urnában viszont az egyéni jelöltre leadott voksok közül csak 111 szavazólapot találtak, vagyis 25 eltűnt. Ráadásul hivatalosan pártlistára csak 111-en jelentek meg szavazni (25-en nemzetiségi listára szavaztak), viszont az urnában 136 pártlistás szavazatot találtak, vagyis 25-tel többen szavaztak pártlistára, mint lehetett volna.

A másik, országos listával kapcsolatos jelenség még érdekesebb, tekintettel arra, hogy a kétharmados győzelmet arató Fidesz elsősorban vidéken produkált elsöprő fölényt: a választókerület Bogdása szavazókörében csak a Fideszre voksolók húzták be szabályosan az x-et, az összes ellenzéki jelöltre leadott szavazat érvénytelen lett. Az Index írt kedden részletesen arról, hogy a szavazatszámlálók hibája miatt, viszont amúgy szabályosan érvénytelenítették a szavazatokat, ez nullázta le az ellenzéket. A megjelentek számának eltérései miatt minden ellenzéki párttól levontak, amelyik kevés szavazatot kapott, ott ezzel gyakorlatilag eltűntek a voksok.

'Lehet, hogy rossz sorba írták'

Az egyéniben nem elpárolgott szavazatok közül 2 volt érvénytelen, a Fidesz-KDNP jelöltje 68, az MSZP-Párbeszéd jelöltje 17, a Jobbik mindössze 14 szavazatot kapott. Megkerestük Andrics Aliz jobbikos jelöltet, akinek maga a megyei főjegyző, Göndöc András utalt arra, hogy akár hibázhattak is a számlálók. „A megyei főjegyző arra hivatkozott, hogy bizonyára nagyon fáradtak voltak már a szavazatszámlálók, késő volt, lehet, hogy rossz sorba írtak valamit. De azt ígérte, majd utólag összenézik az adatokat a jegyzőkönyvekkel” – mondta. Így az is elhangzott, hogy talán szombatra „helyreállhat” a matek, és stimmelni fognak a megjelentek/szavazók számának furcsaságai.

„Megértem, hogy ők is emberek, és előfordulhat, hogy tényleg fáradtak voltak. De nem egy, hanem több esetről tudok, ami elgondolkodtató. A szintén választókerületbe tartozó Nagypeter településről például jelezték, hogy rám szavaztak mind egyéniben, mind listán, de ennek ellentmondanak az adatok” – magyarázta. Andrics Aliz nem bízik abban, hogy valaha kiderül az igazság arról, hova lettek ezek a voksok. „Ha történt is csalás, visszaélés, nem hiszem, hogy ez utólag felfedezhető” – jegyezte meg.

Akik utólag megtudták, hogy érvénytelen a szavazatuk

Némi keresgélésbe telt, de sikerült találnunk egy bogdásai választópolgárt, aki – legalábbis az NVI adatai alapján – érvénytelenül szavazott, vagy érvényesen, de az eljárási szabályoknak megfelelően levonták, mert egységesen ellensúlyozni kellett az érthetetlen többletvoksok számát. Utóbbiról az Index írt részletesen még kedden.

Felajánlottuk neki , hogy anonim módon nyilatkozhat, de Dusnoki József azonnal rávágta, vállalja a véleményét. Ahogy azt is, amit „a faluban is mindenki tud”: ő baloldali , így vasárnap mind egyéniben, mind országos listán az MSZP-re voksolt. Csakhogy mivel a hivatalos végeredmény szerint mind a 68 érvényes szavazat listán a Fideszre ment, végül ezt érvénytelennek találták, akárcsak szintén a szocialistákat támogató feleségének a voksát.

A férfi ezt egyértelműen utólagos meghamisításnak tartja. Ahogy keresetlenül fogalmazott

'ki gondolta volna, hogy egy ilyen kis p..ányi helyen is megéri csalni. Na, de akkor mi lehet országosan?”

Többen a voksok újraszámolását követelik, miután vasárnap óta sorra buknak ki a különféle anomáliák az ország legkülönbözőbb pontjain. Egy bajai férfi például arról számolt be, hogy Bács-Kiskun megye 6-os egyéni választókerületében, a bajai 9-es számú szavazókörben az MSZP-Párbeszéd egyéni jelöltje láthatóan 159 szavazatot kapott, a listán a pártszövetség nullát. A férfi szerint ez azért is külön érdekes, mert ő maga egyébként listán az MSZP-Párbeszédre szavazott, szóval minimum egynek kellett volna ott lennie. Itt összegyűjtve megtalálja a választásról szóló minden hírünket!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!