Íme a bejelentés!Varsóban a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) és az Egyesült Jobboldal konvenciót tartott, amin Mateusz Morawiecki miniszterelnök több fontos intézkedésről számolt be. Olyan lépésekről van szó, amelyeket a kormány a gazdasági fejlődés élénkítése érdekében akar megtenni - tudósított a gazeta.pl.

A legfontosabbak közé tartozik, hogy a kis- és a közepes vállalkozások társasági adóját le akarják szállítani kilenc százalékra. Ezzel az unióban a legalacsonyabb lenne ez a szint, amelyet eddig csak a magyaroknak sikerült elérni - értékelnek.

Az első szakaszban azoknak a cégeknek vinnék le az adót, amelyek értékesítési bevétele nem haladja meg az évi 1,2 millió eurót. Ezeknél a vállalkozásoknál tavaly már csökkent az adókulcs 19-ről 15 százalékra. Morawiecki felhívta a figyelmet arra, hogy 2017-ben az adócsökkentés ellenére 13 százalékkal növekedett a társasági adóból a büdzsébe befolyt összeg.

Más adók is változnak

A miniszterelnök közölte, hogy alacsonyabb, arányosabb társadalombiztosítási járulékot akarnak bevezetni a vállalkozóknak. A változtatás azokat érintené, akiknek jövedelme nem magasabb, mint a minimálbér két és félszerese, ami jelenleg 5300 zloty (400 ezer forint). Ez a küszöb a következő években változni fog.

Morawiecki szerint az alacsonyabb tb-járulék elsősorban a kisebb, jellemzően a családi cégeknek segíthet, amelyeknek most ugyanakkora a befizetésük. mint a jóval nagyobb bevételt elérő vállalatoké. A módosításokat minél gyorsabban a Szejm elé akarják vinni.

A kormányfő bejelentette azt is, hogy 2019-ben 100 ezer olcsón bérelhető lakást építenek. Ezzel azokat célozzák meg, akiknek nincs pénzük lakásvásárlásra. Eközben megadóztatják a kereskedelmi ingatlanokat, elsősorban a bevásárlóközpontokat, hogy kompenzálják azokat az elmaradt bevételeket, amelyek oka, hogy egyes cégek külföldön számolják el és adózzák le nyereségüket.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!