Íme a legfontosabb részletek!Az Európa Bizottság javasolja, hogy 2019-től szüntessék meg az egész EU-ra kiterjedő, évszakokhoz kapcsolódó óraátállítást, a tagállamokat pedig arra ösztönzi, a szomszédos országok egyeztessenek minden változásról – írja a portfolio.hu.

A lap pontokba szedve ismerteti a Bizottság javaslatát: 

  • megszünteti az egész Európai Unióra kiterjedő szezonális óraátállítást;

  • egyértelmű és gyors ütemtervet határoz meg a változások hatálybalépésére vonatkozóan;

  • a tagállamok közötti összehangolt koncepció biztosítása érdekében ösztönzi a nemzeti és európai szintű konzultációt.

  • A mai javaslat újabb példa arra, hogy a Juncker-féle Bizottság jelentős szerepet kíván betölteni a nagy horderejű kérdésekben, a tagállamokra bízva az olyan döntéseket, melyekben azok illetékesebbek

Hogyan zajlik majd az átállás?

A javaslat szerint 2019 áprilisáig a tagállamoknak jelezniük kell, hogy az állandó nyári vagy téli időszámítást szándékoznak-e alkalmazni. A nyári időszámításra való utolsó kötelező átállásra 2019. március 31-én kerül sor, míg a télire 2019. október 27-én. Ezt követően az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás alkalmazására nem lesz mód.

Az Európai Bizottság a közelmúltban arra a következtetésre jutott, hogy nem indokolt Brüsszelből szabályozni az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítást, és a tagállamok szabad döntésére kell bízni a nyári, illetve a téli időszámítás alkalmazását, a szubszidiaritás elvével összhangban nemzeti szinten kezelve a kérdést.

Az Európai Bizottság javaslatáról az Európai Parlament és a Tanács legkésőbb 2019 márciusáig dönt.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!