Engedélyhez kötné férje dalait de...Aradszky László özvegye, Éva asszony nem engedi, hogy szívelégtelenségben elhunyt férje dalai más hangján csendüljenek fel, ezért minden erejével küzd.

'Hallottam azóta, hogy koncerten énekeltek dalokat tőle, de szavakkal nem tudom leírni, hogy mit éreztem akkor. Semmi köze nem volt ahhoz, amit Laci vitt véghez a színpadon hat évtizeden keresztül. Jogi értelemben tehetetlenek vagyunk, de továbbra sem örülök ezeknek az előadásoknak' - részletezte a lapnak korábban az özvegy. A Bors utána járt a jogi kérdésnek és kiderült, hogy jogilag megoldható, Éva asszony kérése, de igencsak megnehezíteni sokak életét, mondta el a lapnak az Artisjus munkatársa.

'Az eredeti előadó jogait nem érinti, ha egy másik előadó ugyanazt a dalt változatlan formában lejátssza. Ehhez nincs szükség külön engedélyre, ezt minden további nélkül megteheti bárki, ennél fogva nem is tiltható le. Az élőzenei lejátszás ugyanakkor a zene szerzőjének és a szövegírónak a jogait már érinti, ezért történetesen ha az előadó nem csak előadója, hanem szerzője is a dalnak, már kicsit összetettebb a kérdés. Mivel a szerző (vagy az örököse akár) dönthet úgy, hogy nem tart igényt az Artisjus (vagy más jogkezelő) azaz kilép a közös jogkezelésből' - mondta el a szervezet sajtóosztálya.  

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!