Íme a lista!ők fognak 121 ezerrel többet kapni januártólMostanában többet hallunk a hazai sztárok alacsony nyugdíjairól, hogy ez milyen kevés! vajon miért csak velük foglalkoznak, hiszen az országban szinte mindenkinek kevés a nyugdíja, és sokan jóval többet dolgoztak a művészeknél!…

A kormány most felfigyelt a művészek helyzetére, ezért plusz juttatásokhoz segíti őket, és egy törvényjavaslat alapján bevezetnék a művészjáradékot a 65 éven felüli, kiemelkedő életpályát befutó művészeknek. A művészjáradékkal a minimumnyugdíj (jelenleg 28,5 ezer forint) 4,25-szörösét kapnák meg az érintettek, így havonta 121 ezer forintot a nyugdíjon felül pluszban. A juttatás nem jár automatikusan, mert a Magyar Művészeti Akadémiánál kell igényelni, ám ha megkapja valaki, akkor az élete végéig jár majd neki.

A Kossuth-díjtól kezdve 19 egyéb díjat sorol fel a javaslat mindenféle művészeti ágból, akiknek a birtokosai részesülhetnek a plusz juttatásból, valamint a kiváló és az érdemes művészek is. Számítások szerint több ezer író, zenész, színész, előadóművész, rendező és építész lehet majd jogosult a művészjáradékra, de korántsem kaphat ilyet minden sztár. Mert hiába van több évtizedes pályafutás a népszerű táncdalénekes, Koós János mögött, és hiába szerzett rengeteg elismerést, csak pont olyan kitüntetése nincs, ami a művészjáradékra jogosítaná őt.

Teljesen ismeretlen művész vagyok, aki olyan népszerűtlen dalokat énekelt, mint a Kislány a zongoránál – kesergett Koós János, amikor megtudta, hogy hiába vezetnék be a művészjáradékot, neki valószínűleg nem fog az sem járni. Hogy milyen művész vagyok, azt nem a politikusok mondják meg, hanem a nézők. Ha énekelek, akkor telt ház van és felállva tapsolnak az emberek – tette hozzá Koós, akinek a rendes nyugdíja mindössze 67 ezer forint.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!