Pofonegyszerű módon turbózhatja fel!Az amerikai Dartmouth College kutatói egy bonyolult számítási művelet segítségével kidolgozták, hogyan lehetne a leghatékonyabban növelni a routerből kilépő wifi-jelet. A hálózat ráadásul még biztonságosabb is lesz a módszertől.

Bármennyire erős routereket is gyártanak manapság, a fizikai korlátokat továbbra is csak nehezen tudják leküzdeni. Ha az épület falaktól árnyékolt pontjára tesszük az eszközt, jóval gyengébb lesz a jel, mintha a lakás egy 'nyitottabb' pontján helyeznénk el. Ha viszont egy többszintes házról beszélünk, nehéz úgy letenni a routert, hogy az mindenkinek jó legyen.

Az amerikai Dartmouth College kutatói azonban egy pofonegyszerű trükköt találtak ki annak érdekében, hogy a szokásosnál erősebb wifi-jelet kaphassunk. A jel erősítéséhez egy darabka alaposan megtervezett formájú alufóliát használtak, amit a router antennái mögött helyeztek el. Persze mi, magyarok ezt a trükk alapján már jóval régebb óta ismerjük, elég csak a klasszikus rádiók antennáira csavart alufóliára gondolni.

Azt már korábban megfigyelték, hogy ha egy alumíniumból készült üdítős dobozt tettek a router antennái mögé, erősödött a jel. A kutatók most egy bonyolult algoritmus segítségével azt nézték meg, milyen alakú tárgyat kellene lehelyezni a routernél, hogy a jel a lehető legerősebb legyen. A szakemberek szerint a kívánt hatást egy hullám alakú fóliával lehet elérni, ami a számításuk szerint nagyjából 35 dollárból (kb. 9300 forint) kihozható.

A kutatók szerint ezzel a módszerrel nemcsak a wifi jelet tudjuk így erősebbé tenni, de a hálózat is védettebb lesz. Hogy pontosan miért, arra nem adtak magyarázatot, de ennek minden bizonnyal ahhoz lehet köze, hogy a fólia egyirányba tereli a routerből kilépő jelet, így például az utcafront felől valamivel nehezebben lehet befogni.

Persze van más módszer is a wifi erősítésére, ahogy említettük, sokat számít, hogy a lakáson belül hol helyezi el a központi egységet.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!