A külső ragacstól és a belső portól is megszabadulhatsz.Az asztali számítógépeket és a laptopokat nap mint nap használja az ember, karbantartásukra mégis sok esetben csak akkor kerül sor, amikor a működésükben már zavaró probléma tapasztalható. Időnként mégis érdemes kívül-belül elvégezni egy alapos tisztítást.

Mivel a számítógépet nemcsak a szoftver leterheltsége és hibái lassíthatják, hanem például a ventilátorok miatt felhalmozódó por is. A külsőre szintén fontos figyelmet fordítani, hiszen a billentyűzeten baktériumok tapadnak meg, egy koszos monitor pedig még az esztétikai összhangba is belerondít.

Billentyűzet és monitor tisztítása

Mindenekelőtt áramtalanítsd a számítógépet. Ugyan sokan megpróbálkoznak vele, a monitor tisztítását nem ajánlott egyszerű zsebkendővel elvégezni, és a szappanos víz sem a legjobb rá, hiszen előbbi karcossá, utóbbi csíkossá teheti a képernyőt. 

A legjobb, ha egyszerű desztillált vizet vagy víz és ecet 1:1 arányú keverékét használod fel. Az anyagot soha ne permetezd közvetlenül a képernyőre, helyette nedvesíts meg egy puha, mikroszálas kendőt, és nagyon finom mozdulatokkal töröld csak át vele.

monitor-tisztitasa

A hagyományos billentyűzetet nedves ruhával töröld le, majd fordítsd meg, és rázd meg picit, hogy a belül összegyűlő por távozhasson belőle. Ez nagyrészt megoldja a problémát, ennél jobb eredményt akkor érhetsz el, ha a hátlapot is eltávolítod róla. A laptop billentyűi egyenként is eltávolíthatók, alattuk pedig akár fültisztító pálcikával is lehet tisztogatni, ugyan óvatosan kell csinálni, mert a csatlakozó kapcsok törékenyek.

A számítógép belső tisztítása

A nagyobb asztali számítógépek dobozát belül is érdemes alkalmanként kitisztítani. Otthon ennek csak akkor állj neki, ha már nincs garancia a gépeden, ellenkező esetben előfordulhat, hogy a szétbontással bukod a jótállást. Ha mégis emellett döntesz, legelső előtti lépésként áramtalanítsd a gépet.

Ezután kinyithatod a számítógép oldallapját, hogy odaférj a belső tartozékokhoz. Ha megtaláltad a porszűrőt, vedd ki, majd töröld le alaposan egy ronggyal. A belső elemeken összegyűlő port a szervizekben gyakran sűrített levegős kompresszorral távolítják el, és készen is kaphatók erre szolgáló spray-k 1000 forint körül.

Ennek hiányában használj egy kis pumpát, vagy egy puha ecsettel törölgesd le a port, amit távolról szívj fel a porszívóval. Fontos, hogy a szívófejet ne tedd közvetlenül a gép dobozába, hiszen egy rosszul csatlakoztatott alkatrészt akár be is szippanthat. Mindig jobb az elővigyázatosság.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!