Ezeket a dolgokat kell betartanod!Ha magas vérnyomást diagnosztizálnak, abban az esetben még nincs ok az aggodalomra dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magas vérnyomás- és érkockázat-specialistája szerint. Az állapot kezelhető, de midnenképp oda kell figyelni néhány dologra, és be kell tartanod az orvos utasításait. Ha az említett diagnózissal szembesülsz, tudnod kell, hogy ezután egy életen át figyelni kell a vérnyomásra. Ezt azonban érdemes egy lehetőségnek tekinteni, nem pedig kényszerűségnek. Az így nyert tudatossággal ugyanis akár az egészségi állapot egésze is javulhat, nem csupán a vérnyomás rendeződhet.  

Különösen fontos ez a tudatosság az életmódot illetően, ugyanis 160/100 Hgmm alatti vérnyomásnál, szövődmények nélkül és társbetegségek hiányában az első lépés az életmódkezelés. Az e fölötti vérnyomásnál is nagy szerepe van az életmódkezelésnek a gyógyszeres kezelés mellett. Ez utóbbi általánosságban akkor indokolt, ha az életmódkezeléssel három hónap alatt a célérték elérése nem sikerült, illetve magasabb vérnyomásértékeknél, társbetegségek vagy szövődmények megléte esetén.

A tudatosságban van a kulcs

Az életmódkezelés egyik része a mozgásterápia, mely magas vérnyomás esetén a lehetőleg mindennap végzett, közepes intenzitású kardió mozgásra, például intenzív sétára, futásra, kerékpározásra vagy úszásra épül. A másik fontos elem a táplálkozás. Optimális lehet a DASH-diéta, melynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs-, zöldség-, két-három alkalommal sovány tejtermék- és rendszeres hal-, valamint - fehér - húsfogyasztás.

Mire kell figyelni a gyógyszeres kezelésnél?

Ismerni kell a gyógyszerek nevét és a hatásmechanizmusukat. Fontos elolvasni a betegtájékoztatót, megismerkedni a dózisokkal és az esetleges mellékhatásokkal. A gyógyszerelés pontos részleteit érdemes leírva magadnál tartani. Bármilyen szakorvoshoz mész, fel kell őt világosítani a szedett gyógyszerekről, illetve arról, ha bármi változott a magas vérnyomás kezelésében. Órarendszerűen szedd a gyógyszereket, lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban.

Ne változtass semmin, ne hagyd abba a gyógyszerszedést, csak akkor, ha ezt az orvos is támogatja. Akkor sem lehet megszakítani a gyógyszerelést, ha jól érzed magad, mert a hirtelen leállás ronthat az állapoton. Alakíts ki egy rutint a gyógyszerszedésben. Például hasznos beszerezni egy hétrekeszes gyógyszeres dobozt, és egy hétre előre bekészíteni a szükséges dózisokat a megfelelő rekeszekbe. Egy naptárban érdemes vezetni a gyógyszerelés részleteit. Menet közben ugyanis az orvos megváltoztathatja a gyógyszereket vagy az adagolásokat a szervezet reakcióinak tükrében. A naptárral nyomon követhetővé válnak a folyamatok.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!