Itt láthatja a hivatalos közleményt!Az NKM Áramszolgáltató Zrt az egyetemes szolgáltatás keretében a felhasználók részére értékesített villamos energia elszámolására 2018. január 1-jétől új egységárakat alkalmaz a 4/2011. (I. 31.) NFM rendelet 59/2017. (XII. 29.) NFM számú módosítása alapján.

A villamos energia szállításáért fizetendő ún. rendszerhasználati-díjak szintén változnak ezen időponttól, melyeket a 15/2017. (XII. 13.) MEKH rendelettel módosított 10/2016. (XII. 20.) MEKH rendelet tartalmaz.

Nem lakossági felhasználóknál a számlán felszámításra kerülő pénzeszközök egységára is változik, azonban az energiatermék jövedéki adó mértéke változatlan.

Az egységár változások eredőjeként lakossági árszabások esetén a bruttó, míg nem lakossági árszabásoknál a nettó végfelhasználó ár gyakorlatilag változatlan marad.

A felszámítandó általános forgalmi adó mértéke 27%

A 2018. január 1-jétől alkalmazásra kerülő villamosenergia-értékesítési egységárak Az árváltozás miatt módosul az NKM Áramszolgáltató Zrt. egyetemes szolgáltatói üzletszabályzatának M.1 melléklete, melyet ide kattintva érhet el.

Az NKM Áramszolgáltató Zrt. országos villamosenergia-értékesítése során alkalmazott új egységárak, valamint a rendszerhasználati díjakat is tartalmazó ártáblázatok, bruttó végfelhasználói árak megtekintéséhez kattintson ide.

Az egyetemes szolgáltatói villamosenergia-értékesítési egységár a felhasználási helyre a villamos energiát szállító elosztói engedélyestől is függ, így kérjük, hogy a táblázatok közül a felhasználási hely elosztói engedélyese szerinti táblázatot nézze meg az egységárakról.

A nem lakossági felhasználók által fizetendő, adó hatálya alá nem tartozó pénzeszközök egységárai az alábbiak 2017. december 22-től:

• szénipari szerkezetátalakítási támogatás: 0,05 Ft/kWh

• külön jogszabályban meghatározott személyi kör részére a villamosenergia-iparban fennálló, vagy eltöltött munkaviszonnyal összefüggésben külön jogszabálynak megfelelően biztosított kedvezményes árú villamosenergia-ellátás támogatása: 0,09 Ft/kWh

• a kapcsolt termelésszerkezet-átalakítás támogatása: 0,81 Ft/kWh

A nem lakossági felhasználók által fizetendő energiatermék jövedéki adó egységára 0,3105 Ft/kWh, mely forgalmi adó alapot is képez.

Az árváltozás miatt részszámlás ügyfeleinknek lehetőségük van mérőállás bejelentésére, ez azonban nem kötelező. A villamosenergia-számláját mérőállás bejelentése nélkül is a megszokott módon kapja kézhez, az árváltozást pedig időarányosítással fogjuk alkalmazni.

Jogszabályban előírt kötelezettség alapján tájékoztatjuk továbbá tisztelt ügyfeleinket, ha a jelen ármódosítást nem kívánják elfogadni, úgy jogosultak – a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 62. § (4) bekezdése alapján – 30 napos felmondási idővel felmondani jelenleg hatályos, villamosenergia-vásárlására vonatkozó jogviszonyukat.

Felhívjuk azonban a felmondást választó ügyfeleink figyelmét, hogy a jelenlegi villamosenergia-vásárlására irányuló jogviszonyuk megszűnését követően további vételezésük csak egy szabadpiaci kereskedelmi engedélyessel megkötött villamosenergia-adásvételi szerződés alapján lesz lehetséges. Új szerződés hiányában a területileg illetékes elosztói engedélyes a villamosenergia-vételezésüket megszűnteti.

A fent említettek értelmében az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó Üzletszabályzat is módosul, amit megtekinthet honlapunkon (www.nkmaram.hu) és valamennyi ügyfélszolgálati irodánkban.

A módosított árakról Ügyfeleink felé az új árakat tartalmazó első számlán vagy mellékletében is tájékoztatást fogunk adni.

2017. december 30.

NKM Áramszolgáltató Zrt.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!