Mindenki érint, egytől-egyig!A nátrium-glutamát a legszélesebb körben elterjedt ízfokozó! Annyira, hogy majdnem mindenben ott van már. Elterjedése olyan 100 évvel ezelőtt kezdődött, és keletről érkezett Európába. Azért ennyire népszerű, mert olcsó előállítani, és mindennek csodálatos íze lesz tőle! Akármit is eszünk, úgy fogjuk érezni, mennyei finom, még akkor is, ha az ételnek valójában alig van íze. Ez azért van, mert a glutamát nem az étel minőségét javítja fel, sőt, egyenesen az agyunkban fejti ki a hatást, stimulálja az ízlelőbimbókat. Még a konzerves élelmiszereknél is eltűnteti a konzerv mellékízét. Maga a glutamát szagtalan és ízetlen. Szóval a kész élelmiszergyártók és éttermek számára nagyon fontos, nem akarnak megszabadulni tőle.

Hogy mi a baj vele? Számos tanulmány a legveszélyesebb adalékanyagként emlegeti. Az NCBI mellékhatások közé tette a fejfájást és az izomfájdalmat a szapora szívverés és magas vérnyomás mellett. Tóth Gábor, aki könyvet írt az „E-számokról” szintén figyelmeztet a veszélyre, és a függőségre, amit a glutamát okozhat. Még egy új „kínai étterem szindróma” is kialakult, ahol allergiás reakciók, piros foltok a mellkason, fejfájás és hányinger lépnek fel.

Kutatások szerint a Na-glutamát olyan idegméreg, ami tönkreteszi az agysejteket, az agyalapi mirigyek által irányított funkciókat. Embere válogatja, hogy ki mennyire érzékeny rá. Új kutatások alapján elősegítheti a Parkinson-, vagy Alzheimer-kór kialakulását is.

De milyen ételekben van? Ez a gond, hogy szinte mindenben, ami feldolgozott élelmiszer, vagy mondjuk gyorsétterem. A legnagyobb mennyiségben hústartalmú ételekben van, de lehet leveskockában, salátákban, chipsben, pácolt húsokban, fűszerkeverékben, mártásokban, konzervekben, fagyasztott ételekben, felvágottakban, virsliben, üdítőitalokban…

Így találod meg a csomagoláson:

E-621, hidrolizált növényi fehérje, élesztő kivonat, autogénezett élesztő, ízfokozók, glutamát, Nátrium-glutamát, kalcium kazein, nátrium kazein, texturált fehérje

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!