Rendkívül ellenállóak, csak egy remény van ellenük!A címeres poloskafélék a ma még főleg a nagyobb városokban jelentenek problémát. Budapest után Debrecenben és Pécsett szenvednek tőle a legjobban a lakók egy térképes alkalmazás szerint. Soprontól Makóig már az ország jelentős hányadán jelentették a nem kívánatos élőlények jelenlétét és egyre csak terjednek – közölte az Abatox Kft. abban a közleményben, amelyben felhívták a figyelmet, hogy elkészült a legfrissebb Büdösbogár-térképük. A térkép a budosbogar.hu címen érhető el.

Mivel ezek a rovarok a kereskedelemmel költöztek hazánkba, nem meglepő, hogy főleg a nagyobb városokban terjedtek el leginkább zavaró méretekben. Ráadásul városi környezetben az átteleléssel sincs gondjuk, hiszen könnyen képesek behúzódni a közeli házak apróbb zugainak kevésbé fagyos pontjaira. Ami gyerekjáték, mivel immunrendszerük -20 fokig csak lelassul, de nem áll le, a peték meg egészen -50 fokig is bírják a farkasordító hideget – mondta Szigeti Zsolt, a cég ügyvezetője.

Mégsem kell aggódnunk, mert a problémát várhatóan a természet maga oldja meg. Ugyanis ha kedvező környezeti feltételek miatt egy faj egyedszáma túlnő az eltartó képessége határán, könnyen összeroppanhat az állomány. Termékenységcsökkenés vagy épp fajon belüli betegségek jelenhetnek meg, ami visszaveheti a számukat – írja a közlemény.

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!