Hihetetlen, és még cáfolták hogy köze lenne hozzá...A főigazgató szerint a sajtóban keringő levél nem szerepelt a kórház nyilvántartásában, Székely pedig több hibát is vétett, amikor azonnali műtét helyett megrendelt egy speciális érprotézist.

A sajtóban keringő híreket cáfolja, és etikai bejelentést tesz a GOKI

– így reagált a hvg.hu-nak a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója arra a hírre, miszerint levél bizonyítja, hogy a kórház tudott a szívműtétre váró betegről, aki azután nem sokkal halt meg, hogy az intézmény kirúgta Székely László szívsebészt. Andréka Péter főigazgató azt írta, a beteg július 30-án járt először vizsgálaton az intézetben, és a mai napig ez az egyetlen dokumentum róla a kórház számítógépes rendszerében, amiben az őt látó orvos szívsebészeti konzíliumot kezdeményezett.

Andréka szerint a beteg hozott magával egy korábbi CT-felvételt, amin a főverőér hatalmas tágulata látszott, így 48 órán belül meg kellett volna műteni, erre azonban nem került sor. A beavatkozás igénylése helyett Székely „informálisan és illegálisan” elindíttatta egy személyre szabott érprotézis legyártását kb. 6,5 millió forintért, ami a beteg haláláig, 66 nap után sem érkezett meg, ráadásul erről a vezetőséget sem értesítette.

Szerinte a Népszava birtokába került levél nem szerepel az intézet hivatalos iktatási rendszerében, és Székely a beteget soha nem vitte az intézet minden nap összeülő Vaszkuláris Bizottsága elé, amely megállapította volna, hogy mennyire sürgősen kell megműteni. A beteg nem volt várólistán, mivel nem is kellett volna várnia – szinte azonnal megműtötték volna.

Gazdasági és a dokumentációs fegyelem súlyos megsértése mellett dr. Székely László főorvos a beteg állapotát és a választandó műtéttechnikát rosszul felmérve, hatalmas szakmai hibát követett el, ami sajnálatosan a beteg halálához vezetett, ezért tesz bejelentést az Intézet a MOK Etikai Bizottságánál

– írja Andréka.

Mi is megírtuk, hogy a Népszava birtokába került egy levél, amelyben Ender Gábor szívsebész felhívta a figyelmet három betegre, akik érimplantátum-beültetésre vártak – kettőjük eszköze el is készült –, köztük volt az az időközben elhunyt beteg is, akiről a kórház csütörtök esti közleménye szerint Székely László távozásakor nem tájékoztatta a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetet.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!