Ez több mint elkeserítő!Van már ajánlata Romániából és a Lajtán túlról is – erről beszélt Székely László szívsebész a Népszavának adott interjújában. Arról beszélt, azért rúgták ki, mert az adminisztrációnál fontosabb volt számára az életmentés.

Megszólalt a kirúgott szívsebész: a beteg, aki meghalt a napokban, többször is telefonált, hogy mi lesz vele

Mint ismert, az ország legjobb szívsebészének tartott Székelyt egy etikai vizsgálat erdményeként kirúgták a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből. Székely szívbillentyűműtétet hajtott végre egy betegen, de a műtét alatt el kellett távolítani a hibás implantátumot. Ekkor a szívsebész külső intézményből hívott egy plasztikai sebészt, aki beültetett egy új implantátumot – ezért indult vizsgálat Székely ellen. Egy 55 éves férfi páciense pedig meghalt, miután átszakadt a főverőere, pedig meg is operálhatták volna.

A szakember az interjúban arról beszélt, hogy a hívásokat titkárnője fogadja, mióta elbocsátották, és az elhunyt férfi is többször telefonált:

„Az a beteg, aki meghalt a napokban, többször is telefonált, hogy mi lesz vele, mikor jöhet. Neki sem volt mit  válaszolnia, jelezte a betegnek, hogy az új osztályvezető főorvossal kell kapcsolatba lépnie. Amikor csütörtökön reggel megtudta, hogy, a betegünk meghalt, a kolléganőm csaknem összeroppant”

 – mondta a lapnak Székely.

“Felmentésemet követően felhívtuk a figyelmet a csütörtökön elhunyt betegre is, tekintettel arra, hogy ekkor már nem állt módomban az előjegyzést megtenni. Így átadtuk azt a levelet is, amelyben a beteggel kapcsolatos összes információt mellékeltük, s kértük a helyembe lépő osztályvezető főorvost, nézze át, és ha kell, értékelje újra három beteg kezelési tervét, műtéti programját. Az azóta meghalt férfi is köztük volt” – fogalmaz az orvos.

Tudását több kollégájának is átadta, csakhogy az egyik, Ender Gábor doktor önként felállt, Szántó Mária pedig szeptember közepe óta betegszabadságon van. Mindketten alkalmasak arra, hogy egyes ilyen műtétet akár Székely segítsége nélkül is végezzenek.

Az elbocsátását megelőző mellimplantátumos eset kapcsán Székely hangsúlyozta, hogy a vészhelyzetre tekintettel hívott külsős orvosokat: a páciens mellimplantátuma ugyanis lyukas volt, és a folyadék belefolyt a nyitott szívbe, illetve tüdővérzést is kapott miatta. Mindezek a halálát is okozhatták volna.

„Egyiküknek sem volt a kórházzal szerződése, a sebész hozta magával a varrógépét, a másik orvos meg a bronhoszkópját, mert nekünk egyik se volt. Úgy jártam el, ahogyan az orvosi esküm megköveteli a beteg élete és egészsége volt a szempont és nem az adminisztráció” – fogalmaz. Majd hozzátette: munka közben nem az járt a fejében, hogy tilosban jár, hanem a beteg érdekeit tartotta szem előtt.

Az eset márciusban történt, szeptemberi kirúgása napjáig senki nem közölte vele hivatalosan, hogy helytelenül járt volna el. Aznap viszont behívatta a főigazgató, és egy etikai bizottsági döntést emlegetett, de Székely tudomása szerint nem folyt ellene ilyen. Azt is mondta: ügyvédje kérte az etikai bizottsági ülés jegyzőkönyvét, de azt a választ kapták, hogy nincs.

Arról is beszélt, hogy máskor is szegett már szabályt a műtőben, ha szükség volt rá.

'Ha szükség volt rá, mert nem várt esemény miatt kellett beteg életét menteni, szinte mindig. Egy műtőben sok minden történhet, amikor baráti szívességtől a kölcsön műszerig bármire szükség lehet”

 – mondta Székely. 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!