Te köztük vagy?!SÜRGŐS!!! TÖBB EZREN VESZÍTIK EL A TB-T NAPOKON BELÜL ÉS A LEGTÖBB EMBERNEK FOGALMA SINCS RÓLA! Tájékozódjon, minél előbb, mert ha érintett, akkor napokon belül bukja a TB-jét!

Sok fiatal fejezte be a felsőfokú vagy középfokú tanulmányait idén nyáron, de nagyon soknak nem sikerül azonnal munkát találnia. A 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 5,4 százalékkal 12,8 százalékra csökkent , derült ki a KSH friss adataiból, de még mindig ebből a korcsoportból került ki a munkanélküliek ötöde.

Mikortól kell fizetni TB-t?

Október 31-én jár le a diákigazolványuk a frissen végzett diákoknak, nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy nem csak a diákigazolvány lesz érvénytelen, hanem megszűnik a biztosítási jogviszonyuk is. Ettől az időponttól azoknak a fiataloknak, akiknek nem sikerült elhelyezkedniük az egészségügyi szolgáltatási járulékot maguknak kell fizetniük, ez pedig jelenleg havonta 7110 forint.

Nem kell megijedni, még egyelőre nem késett el senki, mert érvényben van egy 45 napos türelmi határidő, így az érintetteknek december 16-tól kell fizetniük maguk után a járulékot.

Hogyan kell fizetni?

A járulékfizetési kötelezettséget a határidő lejártát követően 15 napig lehet jelezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). Letölthető az adóhatóság honlapjáról a bejelentéséhez szükséges adatlap (T1011), vagy a NAV ügyfélszolgálatain is beszerezhető. Ezt többféle módon lehet eljuttatni a hatósághoz, akár postán, be lehet vinni9 személyesen, vagy elektronikus úton ügyfélkapun keresztüllehet elküldeni.

Banki átutalással és csekken is teljesíthető minden hónap 12-ig a befizetés.

A bejelentkezéshez a nyomtatványon kívül még a következő iratokra van szükség:

személyazonosításra alkalmas igazolvány lakcímkártya adóigazolvány TAJ kártya ha nem az igénylő jár el az ügyben, akkor meghatalmazásra is szükség van.Kinek nem kell fizetnie?

Az alacsony jövedelemmel rendelkezők kérhetnek fizetési mentességet, a járási hivatal állapítja meg az erre való rászorultságot, az egy főre jutó havi jövedelem alapján. Abban az esetben, ha a családban élőknél nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 százalékát az egy főre jutó jövedelem, jelenleg a 34 200 forintot, az egyedül élőknél pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékát, azaz a 42 750 forintot, akkor a fizetési kötelezettség alól mentesülhetnek.

Mi a helyzet a külföldi munkával?

A felmérésekből az derül ki, hogy külföldön vállalna munkát a végzős hallgatók ötöde. De sokan nem tudják, hogy ilyenkor fontos kijelentkezniük a hazai egészségbiztosítási rendszerből, mert akik nem teszik ezt meg, súlyos bírságot is kaphatnak. A szabály szerint egy ember egyszerre csak egy országban lehet biztosított az Európai Gazdasági Térségen belül, ezért mindig abban az országban ahol munkát vállalunk, ott vagyunk kötelesek járulékfizetésre és csak ott kaphatunk teljes körű egészségügyi ellátást is.

15 napunk van a bejelentésre a külföldi munkavállalás kezdetétől, ha nem közöljük a hatósággal, hogy külföldön vállaltunk munkát, akkor komoly mulasztási bírságra lehet számítani. Aki esetleg egészségügyi ellátást úgy vesz igénybe itthon, hogy közben máshol dolgozik és él, és ennek következtében nem érvényes a magyar biztosítása, azon behajthatják az ellátás költségét is, abban az esetben, ha nem rendelkezik állandó magyarországi lakcímmel.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!