Elárulta mi a baj!Már gyermekkorában jelentkeztek a tünetek, de akkor még senki nem gondolt arra, milyen öröklött hajlamával kell együtt élnie Pataki Zitának.

– Amikor kamkaszkoromban, egy apróbb műtétnél bealvadt a vérem, még leszidtak, hogy biztosa túl sokat ugráltam, ezért nem gyógyulok rendesen. Még akkor sem kaptam vérhígítót, amikor a gipszelt lábamon szétpattantak az erek. Azután, túl a harmincon, egy újabb műtétnél lettem „gyanús” az orvosnak. Mivel ebben az életkoreban szinte minden nőnél felmerül a gyermekvállalás gondolata, így engem is elküldtek egy szűrővizsgálatra. Kiderült, hogy apukámtól örököltem a hajlamot, heterozigótamutáció-hordozó vagyok. És rajtam kívül az öccse, Ernő is örökölte a problémát, akkoriban, amikor engem vizsgáltak, már kettős látásra panaszkodott – meséli Zita, hogyan derült ki, hogy hajlama van a mélyvénás trombózisra.

– Utoljára néhány hete beszéltem az orvosommal, amikor a rádióban véradást szerveztünk. Én nem adhatok, de megnyugtatott, hogy amíg nem szerek rá gyógyszert, és olyan jók az értékeim, amilyenek jelenleg, akár még ezt is bevállalhatom. Kéthavonta járok szűrővizsgálatokra – mondta Zita, akinek betegsége komoly odafigyelést igényel, főleg, mivel szeretne majd kismama lenni. A terhesség esetén ugyanis különösen veszélyes a trombózishajlam.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!