Így tartja a babona, így védekezhetsz ellene!Jézus kereszthalálának napjához, nagypéntekhez nem csupán a hústilalom, de számos népi hiedelem is kötődik.

A negyvennapos böjt utolsó napján, túl azon, hogy rántott levest ebédelsz mákos tésztával, érdemes megismerned - és, ha óvatos vagy, betartanod - néhány, a paraszti életből ismert babonát.

Tilos mosnod nagypénteken!

Nem csupán a mezőgazdasági és az állattartással kapcsolatos teendőket tiltották nagypénteken, de bizonyos házimunkák végzése is tilos a babonások számára ezen a napon. Tilos volt tüzet rakni, így nem sütöttek kenyeret - a néphit szerint úgyis kővé vált volna -, továbbá tiltották a mosást is ezen a napon. A hiedelem szerint a nagypénteken mosott ruha viselőjébe villám fog csapni. Ha tehát kicsit is babonás vagy, és nem szeretnéd ily módon kockáztatni családod testi épségét, halaszd el a mosást!

Fürödj hajnalban hideg vízzel!

Bár a ruhákra vonatkozott a víztilalom, az emberekre nem. A babona szerint, aki nagypénteken hajnalban fürdött a patakban, vagy friss kútvízzel mosakodott, az jó eséllyel számíthatott rá, hogy egész éven át egészséges lesz. Mi több, a szépség kulcsát is ebben látták: a friss, hajnali, hideg víz a férfiakat megóvta a ragyától, a nőket a szeplőktől.

Ezt a hajnali vizet aranyvíznek is nevezték, és gyakran az állatokat is kihajtották a környékbeli patakba, folyóba még napfelkelte előtt, hogy ily módon ők is elkerülhessék a rájuk leselkedő betegségeket az év során. És te mit szólsz egy reggeli, hideg vizes zuhanyzáshoz az egészség és a szépség jegyében?

Ezt tedd ma éjjel, hogy rád találjon a szerelem!

A nagypéntekről nagyszombatra virradó éjszaka kifejezetten alkalmas szerelmi jóslásokra. A böjtöt követően, este a hajadon lányok fésűt és szappant csavartak a törölközőjükbe, és a párnájuk alá tették. Ha férjhez szerettek volna menni, nem volt szabad megtörölni lefekvés előtt a vizes arcukat, mert a néphit szerint a férfi, aki álmában megtörli a lány arcát, az lesz a férje. Ha szeretnéd látni álmodban az igazit, próbáld ki ma este, működik-e a babona!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!